Etter to fine uker i Argentina var det deilig å komme hjem igjen til norsk mat og språk, og egen seng, men det skal nevnes at det Argentinske været skulle vi gjerne tatt med oss hjem. Vi ankom Argentina søndag morgen, og spillingen startet tirsdag. Da tenker du sikkert at vi fikk tid til å se litt i Buenos Aires, men er man bridgespiller, så er man bridgespiller. Søndagen ble i stor grad brukt på å slappe av etter en lang reise, så uten om en liten gåtur til spillelokalet så vi ikke mye. Vi passet dog på at vi fant fram til spillelokalet. Etter surret i Danmark måtte vi gjøre oss kjent med veien dit i forkant. Mandagen var ikke veldig annerledes, mye avslapping, og litt oppvarming med spilling innad i laget. På kvelden var vi på «Captain’s meeting» for å få den informasjonen vi trengte, og så åpningsseremoni, med taler fra presidenter, opplesing av alle land som er der og til slutt en tangooppvisning.
Nå var vi endelig klare for det vi var kommet for, nemlig OL. Vi startet mot våre svenske naboer i første kampen. De hadde vi spilt en treningskamp mot på nett før vi dro, som absolutt ikke gikk vår vei, men alle vet vel hva man sier om en dårlig generalprøve?
Her var det aller første spillet i mesterskapet:
Utspillet var sparess og liten spar til kongen i vest, og en liten hjerter i skift. Vanligvis når man har ni kort til sammen i en farge og mangler damen er det riktig å ta for ess og kongen, men det er ikke så stor forskjell fra å ta finessen. Så når jeg vet at øst har seks spar og vest kun tre spar, så endrer sannsynligheten seg. Jeg valgte derfor å spille på at hjerteren var fordelt 3-1, som gjør at man må ta finessen, men jeg ville ikke legge liten første gang, i tilfelle det var damen singel. Det var dog litt kommunikasjonsproblemer, for hvis jeg tok for hjerteress og spilte kløver til kongen for å ta hjerterfinessen var jeg plutselig også avhengig av at kløverknekten satt hos øst, fordi jeg ikke hadde inntak til stående ruter. Derfor endte jeg opp med å ta for hjerteress, så tok jeg ess og konge i ruter og spilte kløver til kongen. Hvis de hadde lasjert kløverkonge, så hadde jeg spilt ruter fra toppen og begynt å kaste kløverne mine, men nå stakk de over og spilte en ny hjerter. Da var det å prøve seg på hjerterkappen, og når den gikk fint tok jeg ut trumfen, spilte kløver til bordet og kastet den siste kløveren på ruterdame. Vi var en av to bord i hele salen som fikk hjem kontrakten, og startet med 10 imp inn på første spill. Det var veldig deilig. Vi vant første kampen 42-12, en skikkelig knusing av Sverige var akkurat som bestilt.
De neste tre kampene var mot svakere motstand, og etter fire kamper ledet vi hele turneringen! En perfekt start på dagen før vi skulle avslutte mot Frankrike på BBO. De tok sølv i EM tidligere i år, og var derfor et antatt godt lag, og vi hadde håp om en jevn kamp.
Etter ni (av ti) spill lå vi bak med åtte imp, men jeg og Nicolai meldte oss opp i en 4sp som sto på at damen satt singel eller dobbel i enten hjerter eller spar, når vi hadde åtte kort i begge farger. Om min regning er riktig, så skjer dette nesten 60% av gangene, men hvertfall over 50%, altså ville vi gjerne være i utgangen. Siden det var på BBO og vi spilte raskere enn de andre fikk vi følge det andre bordet live. Det startet med 1sp, og pass. Nå hadde Franskmannen 4 hp og 3sp, 3hj, 3ru, 4kl. Nicolai valgte å melde på hånda, men det var ikke umulig å gå for pass. Vi håpet, og han hørte oss og passet. Nå var problemet at Ranja hadde en god ruterfarge, og det er ofte man ønsker å holde det åpent fordi makker kan være ganske sterk, og vi var redd for at om hun meldte så kunne motstanderne komme seg i utgang. Hun satt ganske lenge og tenkte, flere av oss ropte ut pass, pass, pass. Nicolai sier så at han vedder 100kr på at Ranja melder, men ingen tørr å ta imot veddemålet, og det var en mistet mulighet, for Ranja passet og vi fikk 10 imp inn. Her er hele spillet:
Vi vant da til slutt siste kampen med to imp. Det var et veldig viktig spill, for det er mer VP å spille om i jevne kamper, og vi fikk med oss 10.77 VP fra kampen.
Her er alle resultatene fra første dag:
Dag to var det regjerende Europamestere, Israel, som var sterkeste motstand, men vi spilte helt jevnt her også. At vi spilte så jevnt med de vi antok var gode lag var en veldig god følelse, og lovte godt for resten av mesterskapet. Resten av dagen hadde litt svakere motstand og en oversitt, men vi gjorde som vi skulle og vant resten av kampene dag to. Her er alle resultatene for dagen:
Dag tre var den antatt tøffeste dagen vår. Vi skulle møte Italia, Polen og USA, som sammen med Tyskland endte opp som topp fire i kvalifiseringen. Vi fikk det tøft mot Polen, hvor vi kun fikk med oss 3,41 VP, men at vår dårligste kamp gjennom hele mesterskapet var 3,41 VP mot vinnerne sier litt om stabiliteten vår. Det ble dessverre tap i alle tre toppoppgjørene, men to av dem var ganske jevne, og vi reddet dagen med to gode kamper mot svakere motstand, og endte opp på 51,06 VP for dagen (hvor 50 var middels). Vi tar med oss et motspill fra kampen mot Canada:
Siden vi spiller lagkamp er det viktig å beite kontrakten, mens overstikk ikke har så mye å si. Du kan få problemet fra mitt perspektiv som nord. Hvor vi er i gunstig sone:
Vest Nord Øst Syd
3hj
Pass Pass 4sp
Makker spiller ut kl2, og vest legger ned dette bordet. Spillefører ber om kløverkonge, som går til esset mitt og kl5 fra øst. Jeg vet derfor at både øst og syd er tomme for kløver. Så da var det bare å sette seg ned å telle hvor vi skal få våre fire stikk fra. Vi har en aggressiv sperrestil i gunstig sone, så her kunne makker like gjerne ha 6 som 7 kort hjerter. Hvis makker kun hadde 6, så er det naturlig å anta at han har hjerteress, og jeg vet da at spillefører har to, så vi kan hente to hjerterstikk. Så må vi få ett stikk til, enten i ruter ved at makker for eksempel har kongen eller i spar. Enten ved at makker har et stikk, eller at jeg kan gi makker en høyning ved at motstanderen måtte trumfe høyt, eller at jeg kan få et stikk på sparknekten min fordi spillefører gjettet feil. Hvis jeg skal gi makker en høyning er det viktig at vi får tatt hjerterstikkene våre først, sånn at ikke spillefører bare kan kaste hjerteren sin og la makker trumfe. Hvis Nicolai har seks hjerter må jeg spille en liten hjerter til esset hans og så hjerter tilbake til kongen min, mens om han har syv, så må jeg ta for hjerterkonge og så spille kløver. Hvis han har syv, men kan hjelpe til med et stikk i ruter, så er det veldig viktig at jeg tar for kongen og spiller kløver.
Jeg måtte derfor telle honnørpoeng. Jeg kjenner motstanderen litt fra spilling i USA, og vet at hun har en aggressiv meldestil, men hun har hoppet frivillig til 4sp, så jeg ser det som usannsynlig at makker har noe særlig å hjelpe til med uten om hjerter. Jeg valgte derfor å spille på at Nicolai hadde seks hjerter og kanskje en sidefarge i ruter. Jeg spilte derfor en liten hjerter til esset hans, så spilte han en hjerter tilbake til kongen min. Nå var eneste håp for å beite denne kontrakten at vi kunne få et sparstikk. Siden spillefører meldte 4sp frivillig var vi fort avhengig av at spillefører bommet sparen, men det kunne absolutt skje. Hvis ikke kunne jeg også håpe at makker hadde 10x i spar. Jeg spilte derfor en kløver, og nå begynte spillefører å tenke, før hun trumfet med esset, det var en god start. Så tok hun for sparkonge og dame i håp om at makker hadde knekten singel eller dobbel, og når det ikke gikk fikk jeg et stikk på sparknekten min, for en beit.
Her var hele spillet:
Alle resultatene fra dagen:
Dag fire var antatt en del lavere motstand enn forrige dagen, og vi hadde mål om å få med oss ganske mye VP, men dessverre går ikke alltid alt etter planen, og det ble en tung dag. Her er alle resultatene:
Etter en dårlig dag var det om å gjøre å prøve å snu trenden, nå ville vi gjerne ha med oss en del. Dessverre gikk fortsatt ikke ting etter planen, og med unntak av en veldig god kamp mot Spania så var det ikke noe særlig sving over det denne dagen heller. Heldigvis kunne vi lene oss litt på en god start, så selv om vi på det dårligste var nede på 12. plass, så var vi alltid ganske komfortabelt innenfor topp 16. Dagens resultater:
Siste dag av gruppespillet, og bare fire kamper denne dagen. Nå var det virkelig viktig å få snudd det. Både fordi vi ville så høyt som mulig på resultatlista for en antatt enklere vei videre, men minst like mye for selvtilliten. Det var veldig fint om vi kunne få oss en god dag før sluttspillet, så vi hadde med oss godfølelsen. Vi startet som vi skulle med en storseier over Chile, og neste motstander var Tyskland, som i starten ledet så klart at vi ikke trodde noen skulle komme i nærheten, men de var i en nedadgående spiral, og det hadde vi alle planer om å utnytte.
På spill 8 i kampen fikk laget vårt en systemseier.
Stian og Ranja spilte åpning 1NT som 15-17, og da kom aldri motstanderne med i meldingene og de fikk spille 2sp, mens motstanderne våre brukte 12-14 NT, som betydde at de åpnet i 1ru, og vi kom oss derfor med i meldingsforløpet og fant en fin 4hj nord-syd. Det ble 11 viktige imp til oss. Vi hadde i tillegg en slemsving inn og vant derfor kampen med 20 imp, og godfølelsen var definitivt tilbake. En storseier mot et så godt lag var akkurat det vi trengte. Det ble dessverre tap i de to siste kampene og vi endte på 9. plass, tett bak både Sverige og Danmark. Resultatene fra de fire siste kampene:
Det gikk dessverre ikke like bra mot slutten som det gjorde på starten, men vi kvalifiserte oss komfortabelt til sluttspillet, og var fornøyde med at vi hadde vært helt med i toppkampen lenge. Her er resultatlisten med topp 16 etter innledende runder:
Vi møtte Danmark i 1/8-delsfinalen som ble spilt over en dag av fire sesjoner og totalt 60 spill. De to første sesjonene følte vi at vi ikke fikk ting helt til å flyte, men vi vant begge sesjonene, første med åtte imp og andre med fem. Dette snudde i det tredje settet hvor jeg og Nicolai fikk alt til å flyte, og det var også flere gode resultater på det andre bordet. På bildet ser dere imp-fordelingen i det tredje settet. Etter tre av fire sett ledet vi derfor med 58 imp. Det var litt sving i kortene i det siste settet, så det så litt skummelt ut en stund, men Danmark tok oss aldri igjen, og vi vant til slutt komfortabelt med 35 imp.
I kvartfinalen ventet Polen. De hadde vunnet sin 1/8-delsfinale så klart at de slapp å spille siste sett, i tillegg til at de vant hele kvalifiseringen. Så vi visste at det kom til å bli tøft, og at vi måtte spille på vårt beste for å ha sjans til å slå dem. Det startet godt, og etter fem spill ledet vi 32-0. Dessverre fikk vi noen dårlig spill på slutten av sesjonen, og vi endte opp med å tape første sett med to. I det andre settet ble det en del feil avgjørelser, som gjorde at vi tapte med 22, mens det siste settet for dagen var vi tilbake til et helt jevnt sett. Vi lå derfor 26 imp bak halvveis. Vi tar med et spill fra den første sesjonen, hvor Nicolai var veldig fornøyd med kortene jeg la ned som blindemann. Vi var i sonen og motstanderne var ikke. Meldingene gikk:
Vest Nord Øst Syd
2NT Pass
3hj* (sp) 4hj Pass Pass
Dobler Pass Pass Pass
Etter å kun ha passet la jeg ned disse kortene i bordet:
Hjerteresset var ikke noe dumt kort, og når Nicolai også hadde fem kløver var min kløverfarge veldig fin. Vi fikk derfor 11 stikk, og +990, mens lagkameratene våre gikk en udoblet bet i 4sp. 14 imp til oss. Her er alle kortene:
Dag to av kvartfinalen startet med nok et jevnt sett, denne gangen var vi tre imp bak, men vi tar ikke igjen noe med jevne sett, så vi håpet på at det skulle snu i dagens andre sett. Det ble definitivt mer imp i det neste settet, men dessverre ikke i vår favør. Med ett sett igjen lå vi derfor 69 imp bak. Det er mye på 16 spill, men ikke umulig, så vi ga oss ikke. Når man ligger så langt bak må man prøve å spille annerledes enn motstanderne, vi kan ikke ha mange like resultater. Nicolai gikk derfor for den kreative løsningen på bordet vårt, og oppgraderte gjerne hånden sin med flere honnørpoeng. Det gjorde at han ble spillefører i de syv første spillene, i tillegg til tre spill til senere. Totalt 10 av 16 spill! Resten av spillene spilte vi motspill, så jeg fikk ikke prøvd meg på noe spileføring det settet. Vi fikk ikke hentet igjen noe det sett heller, så det var dessverre stopp i kvartfinalen. Uansett var vi fornøyd med å nå kvartfinalen. Polen var sterke, og endte opp med en fortjent seier i hele turneringen. Vi bruker derfor selvfølgelig det som unnskyldning for at vi ble slått ut i kvarten, vi hadde sterkest motstand av alle. Gratulerer til et hyggelig og godt polsk lag som vant!